TÜVTÜRK;
Türkiye’de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş olarak uluslararası standartlarda gerçekleştirdiği periyodik araç muayenesi hizmeti ile trafik ve araç güvenliğine katkı sağlamayı hedefleyen, konusunda uzman bir kuruluştur. TÜVTÜRK’ün temel değerleri bağımsızlık, tarafsızlık ve dürüstlüktür.
213 Sabit, 6 motosiklet, 75 gezici ve 18 gezici traktör istasyonunda görevli 4500’ü aşkın çalışanı ile Türkiye’nin tamamında hizmet veren TÜVTÜRK, yılda 9 milyonu aşkın aracın periyodik ve yola uygunluk muayenelerini, yaklaşık 4 milyon aracın ise egzoz gazı emisyon ölçümünü gerçekleştirmektedir. Ücretsiz muayene tekrarları ve tespitlerle birlikte muayene sayısı 17 milyona erişmektedir.
TÜVTÜRK’ün tüm faaliyet alanı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenmekte ve operasyonları yine aynı Bakanlığın denetiminde yürütülmektedir. TÜVTÜRK, ayrıca TS EN ISO 17020 standartı uyarınca Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından denetlenmekte olup, bu standarta göre akredite edilmiş bulunmaktadır.
Araç Muayene İstasyonlarında verilen hizmetler
- Periyodik Araç Muayenesi
- Yola Elverişlilik Muayenesi
- Tadilat Sonrası Muayene, Zorunlu Muayene
- Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü
- Tespit
TÜVTÜRK’le Gelen Yenilikler
- Türkiye karayollarının güvenliği için, ilk defa uluslararası normlara uygun kapsamda araç muayenesi
- Uluslararası standartlarda eğitim almış, kalifiye eleman yetiştirilmesi
- Araç kaynaklı trafik kazalarının azaltılması
- Trafik güvenliğinin sağlanması, yeni standart muayene anlayışının oluşturulması için devlet birimleri ile iş birliği
- Tespit
Ekonomi
- Nitelikli iş gücüne geniş iş imkanı
- Araç bakımını daha önemli hale getirerek yakıt tasarrufu sağlanması
- Otomotiv sektöründe hem araç satış hem de servis sektöründe hareketlenme
Otomotiv Sektörü
Emniyetsiz ve kusurlu parçaların değiştirilmesi, yedek parça ve servis hizmeti pazarına hareket getirmektedir. İkinci el piyasasında TÜVTÜRK onaylı araçların değeri artmaktadır.
İstihdam – Eğitim
Muayene istasyonlarında yaklaşık 3.500 kişilik istihdam sağlanmaktadır. TÜVTÜRK İstasyonları’nda görev yapacak teknik personelin teknik eğitimiyle ilgili olarak MEB Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü’yle iş birliği protokolü imzalanmıştır. Protokol kapsamında personelin “Araç Muayene Tekniği Eğitimi”nin teknik-teorik kısmında Türkiye’nin çeşitli illerinde belirlenen teknik liselerle iş birliği yapılacaktır. Bu sayede eğitim-sanayi ortaklığı sağlanarak, öğretmenlere yeni araç muayene sistemiyle ilgili bilgiler aktarılmaktadır.
Trafik Güvenliği
Araç muayenesinin belirli bir standarda kavuşması, araç kusurundan kaynaklanan trafik kazalarının azalmasına ve trafik güvenliğinin artmasına katkı sağlar. Periyodik olarak bakımı yapılmış araçların performansının artmasıyla, yakıt sarfiyatı ve gürültü kirliliği azalır. Bakımlı araç sayısının artmasıyla, aracın ömrü uzamakta ve ikinci el değeri artmaktadır.
Devlet Gelirleri
Yapılan her muayeneden alınan bedelin önemli bir kısmı 20 yıl boyunca artan oranlarda devlet kasasına gelir olarak eklenecektir.2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 35. Maddesine göre son 10 yıllık işletim döneminde (2017-2027) araç muayene gelirlerinin %50’si devlete aktarılmaktadır. Ayrıca aynı madde hükmüne uyarınca muayene süresi geciktirilen her ay için tahsil edilen % 5 Gecikme Ücretinin tamamı hazineye aktarılır.
Akreditasyon
TÜVTÜRK’ün tüm faaliyet alanı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenmekte ve operasyonları aynı Bakanlığın gözetiminde yürütülmektedir. TÜVTÜRK, ayrıca TS EN ISO/IEC 17020:2012 standartı uyarınca, bir kamu otoritesi olan Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından denetlenmekte olup, bu standarta göre akredite edilmektedir.
Akreditasyon uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen çalışmaların ve bu çalışmalar sonucunda düzenledikleri uygunluk belgelerinin güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir kalite altyapısıdır.
TS EN ISO IEC 17020:2012 muayene kuruluşları hakkında temel standart olup, muayene kuruluşunun bağımsızlığını, tarafsızlığını, dürüstlüğünü ve teknik boyutta yetkinliğine ilişkin kuralları tariflemektedir.
2008’de başladığımız akreditasyon denetimlerimizde, risk süreçlerinden, karşılaştırma testleri ve personel yeterlilik testlerine, tarafsızlık ve gizliliğin güvencesinin sağlanmasından, cihazların bakım ve kalibrasyon süreçlerine, personelin muayene teknik bilgisi, eğitim ve deneyimlerinden, müşteri şikayetlerine, muayene belgeleri ile diğer kayıtların doğru düzenlenmesi ve güvenli arşivlenmesinden, iş güvenliğine kadar birçok önemli prosesin TS EN ISO/IEC 17020:2012 standardına uygunluğu sorgulanmaktadır.
Araç muayenesi alanında Türkiye’de A tipi TS EN ISO/IEC 17020 akreditasyonuna sahip olan tek kuruluş TÜVTÜRK’tür. A tipi bağımsızlık şartı ilgili muayene süreçlerinde konunun taraflarından tamamen bağımsız olmayı gerektirmektedir.
Akreditasyon denetimleri kapsamında TÜRKAK, kuruluştan bugüne tüm istasyonlarımızda ve Genel Müdürlüğümüz’de 500’den fazla temas olmak olmak üzere yaklaşık 80 kişilik bir denetçi ekip ile 1000 adam /gün’den fazla denetim gerçekleştirmiştir. Denetimler, her biri kendi alanında uzmanlaşmış olan sektör temsilcilerinden, öğretim görevlilerinden, yabancı akreditasyon kuruluş temsilcilerinden ve TÜRKAK kadrolarından müteşekkil bağımsız yetkililerce gerçekleştirilmektedir.
Tarafsızlık Bağımsızlık Beyanı
TÜVTÜRK, bir Tip A muayene kuruluşudur.
Araç Muayene İstasyonu Personeli, kararlarını etkileyebilecek ticari, mali ve diğer baskılardan arınmıştır. Muayene prosedürleri, muayene kuruluşu dışındaki kişiler veya organizasyonlar tarafından muayene sonuçlarına müdahale edilemeyecek şekilde yürütülmektedir.
Muayene personeline yapılacak ücret ödemesi, gerçekleştirilen muayene sayısına doğrudan bağımlı ve hiçbir durumda da muayenenin sonuçları ile ilişkili değildir.
Muayene Kuruluşu, konuya taraf olan kesimlerden bağımsızdır. Bu kapsamda muayene kuruluşuna ait araçlara kesinlikle öncelik ve ayrıcalık tanımayacağız. Muayene Kuruluşu ve muayeneyi gerçekleştirmekten sorumlu personeli, muayene faaliyetleri ile ilgili olarak kararlarının bağımsızlığı ile çelişecek hiçbir faaliyetle iştigal etmemektedir ve bu konulara ilişkin danışmanlık hizmeti vermemektedir.
Tüm ilgili tarafların, muayene kuruluşunun hizmetlerine erişebilmesi sağlanmıştır. Yersiz mali veya diğer şartlar bulunmamaktadır. Kuruluşun çalışma prosedürleri ayrım yapmayan bir şekilde uygulanmaktadır.